zondag 1 september 2019

Vier motorrijders omgekomen

Afgelopen vrijdag zijn in de Duitse deelstaat Thüringen vier motorrijders om het leven gekomen. Een enorme regenbui dwong de vier mannen even te pauzeren op de vluchtstrook onder een viaduct van de A9. Daar werden zij door een bestelbus aangereden.
Het viertal stond bekend als zeer ervaren motorrijders in de leeftijd van 43 tot 75 jaar oud. In de bestelbus zaten drie mensen. Zij raakten gewond. De weg was bezaaid met brokstukken, wat aangeeft hoe hard de klap geweest moet zijn. Motorfietsen waren nauwelijks te herkennen. Waarom het busje op de vluchtstrook terechtkwam is onbekend. Ruim een maand geleden deed zich in die omgeving een soortgelijk ongeluk voor. Toen raakten vier motorrijders zwaar gewond, doordat een auto hen van achteren aanreed.
Zo zie je maar weer, je kunt zelf weliswaar veilig rijden maar je bent en blijft ook afhankelijk van het weggedrag van anderen.
In Duitsland wordt relatief veel motorfiets gereden. Er gebeuren daar veel ongelukken waarbij motoren betrokken zijn. Vorig jaar kwamen bijna 700 motorrijders om in het verkeer. Een stijging van bijna 10%. In ons land waren dat ruim 40. Ook het aantal Duitse fietsers en e-bike rijders dat omkomt (ruim 430!) is gestegen met bijna 14%. Het zijn voor mij onvoorstelbare aantallen. En dat in het dagelijks verkeer. Bij de Duitse automobilisten en voetgangers is sprake van een lichte daling. Of zijn die op een motorfiets of e-bike geklommen?