dinsdag 19 augustus 2014

Witlofsalade

Gisteren hebben we een witlofsalade met gebakken aardappeltjes gegeten. De witlof eten we meestal gekookt (daarna in ham gerold en met wat kaas en nootmuskaat erop even in de oven!). Mijn mamma maakte ook soms een salade van witlof. Die smaakte mij prima, al kan ik me niet meer herinneren welke ingrediënten ze gebruikte. Gelukkig is daar zoekvriend Google nog.
Even over de gekookte witlof; de stronkjes die zo bitter smaken vind ik eigenlijk het neusje van de witlofzalm. Maar voor de salade heb ik ze weggesneden.
Ik koos voor een simpel recept met blokjes ham, lente uitje en mandarijntjes uit blik(je). Er stonden ook recepten emt walnoten, banaan, appel, peer en zelfs met kerrie beschreven. Maar ik zocht het in KIS : keep it simple.
Ik heb eerst de aardappeltjes geschild, gesneden en op het vuur gezet. Van mayonaise en wat azijn heb ik eerst een sausje gemaakt. Toen heb ik vier stuks witlof en de lente uit fijn gesneden. In een vergiet heb ik de boel afgespoeld. Daarna heb ik de hele mikmak in de schaal met de saus gedaan. Vervolgens de hamblokjes en de uitgelekte mandarijntjes erbij. Met een setje slalepels heb ik het
geheel luchtig gemengd.
Al die tijd heb ik niet zo gelet op de kokende aardappeltjes, dus het fornuis zat onder de spetters van het kookvocht. Weer wat te doen. Maakt niet uit, want het was slecht weer buiten. De aardappeltjes heb ik daarna gebakken. Dat doe ik vaak met wat paprika- en knoflookpoeder en een fijn gesnipperd uitje. Ja, je moet er wel iets van maken, luitjes.
Sonja was Mike gaan ophalen die terug kwam van Lowlands. Ze kwamen keurig op tijd thuis en hadden als blijk van dank een hevige plensbui meegenomen. Ze konden snel aanschuiven voor een salade van witlof, met gebakken aardappeltjes en een stukje vlees. En wat denk je? Alles ging op! Ze vonden het erg lekker. Ik ook hoor. Tja, dan sta je toch maar weer met een vrolijk gezicht aan de afwas.