zondag 3 augustus 2014

Oma van Suchtelen van de Haare -2-

 *Wilhelmina (3) geb. 1879 te Ambon, overleden in 1938 in het C.B.Z. ziekenhuis te Semarang na een operatie. Zij is ca.1899 gescheiden op Ambon van  B.A Passelima ( militair tot 19/10/1899. Hij nam eveneens deel aan de Atjeh oorlog van 1900). Zij werd na de scheiding opgenomen met haar 2 kinderen  in het gezin van de fam. G.H.Jansen 1e luitenant
Gerard H.F. en Wilhelmina van SvdH
KNIL op Ambon. Wilhelmina was daarna op 1901 in Padang waar zij huishoudster werd bij jkh.G.H.F.van Suchtelen. Het is niet bekend of haar beide kinderen zijn erkend door G.H.F.van Suchtelen. Johanna Carolina dus wel, maar van haar broer Willem is het onbekend.
Jonkheer G.H.F van Suchtelen van de Haare ging in 1901 in  Padang (Sumatra!) een langdurige relatie aan met Wilhelmina, zijn huishoudster, en daaruit is zijn oudste dochter Maria  Geertruida (Verkerk : “Onze Oma”)  op 29-06-1902 geboren en daarna  nog 5 kinderen. Afgaande op de geboorteplaatsen van die kinderen zou het 'gezin' na Padang naar Java (Jogjakarta, daarna Soerabaja en vervolgens naar Semarang) gegaan zijn. Telkens met een tussenliggende periode van 3 jaar. Hij trouwde pas op 14-11-1917 te Semarang met zijn huishoudster Wilhelmina.  Zij hadden toen al 5 kinderen. Zij gingen in ca.1912 wonen in de Komediestraat, het oude gedeelte van Semarang, achter de koepelkerk. De 2 kinderen van  Passelima en Wilhelmina die in het Chr. Prot. Weeshuis te Semarang verbleven, heeft hij toen in zijn gezin opgenomen. Johanna Carolina (oma dus) leerde in die tijd de kinderen van de fam. Jansen kennen, waaronder H.L.F. Jansen, de biologische vader van mijn vader JPF. Die kinderen waren daar na het overlijden van hun vader G.H. Jansen (1901) terecht gekomen.
Na de dood van Gerard Herman Frederik in 1919 werd Wilhelmina huishoudster bij opa de Keizer, hij was de portier van de Javase Bank Semarang en zij woonde bij hem in tot circa 1938 in de conciërge woning  op Blakangkebon te Semarang.  Opa de Keizer en jkh.G.H.F. van Suchtelen waren beide Nederlanders en waarschijnlijk kennissen.

Nb. Op beide berichten over mijn oma zijn wat reacties ontvangen. Deze maken deel uit van de berichten. Dus a.u.b. ook de reacties lezen. Dank u!