dinsdag 12 augustus 2014

Neerlands Zeeemacht in oorlog

Een buurtgenoot had een probleempje met de pc. Ik weet o.a. van haar dat ze jaarlijks veteranen huisvest i.v.m. de Dodenherdenking en Bevrijdingsdag.
Terwijl ik haar met een pc probleempje hielp praatten we wat over onze achtergronden. Zo kwamen we op iets gemeenschappelijks : de Marine. Ze had ook familie die bij de Marine heeft gewerkt ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Hij heeft samen met iemand anders een boekje geschreven over die tijd.
Ze ging even op zoek en kwam met een bijzonder boekje terug. Een kleurrijke kaft vermeldt Neerlands Zeemacht in oorlog. Toen ik het boek opensloeg, zag ik een nostalgische zwart-wit foto van een Luitenant ter Zee (Rhee) en aan de andere kant een bekende naam : Ltz. Kroese. Hij voer o.a. op Hr. Ms. Kortenaer, een torpedobootjager die verloren ging in de Slag in de Javazee (1942).
Samen met het familielid, Ltz. Rhee, heeft hij het boek geschreven. Het is tijdens de oorlog (1944) uitgegeven, dus het geeft geen volledig beeld van de oorlog.  Maar desondanks toch interessant. De verhalen komen deels terug in boeken die na de oorlog geschreven zijn door o.a. Bezemer : 'Verdreven doch niet verslagen' en 'Zij vochten op de zeven zeeën'.