woensdag 27 augustus 2014

Wereldrecord 50cc Aalt Toersen

Afgelopen zondag is good old Aalt Toersen er weer in geslaagd om het wereldsnelheidsrecord voor 50cc machines weer in Nederlandse handen te brengen. In Amerika, op de roemruchte zoutvlakte van Bonneville, verpletterde Aalt het bestaande record (130km/uur) dat in handen was van een Amerikaan. De recordpoging werd uitgevoerd op de zogenaamde Mountain Course baan, waar twee keer gereden moest worden binnen twee uur, om een legale meting te kunnen laten registreren. Hoewel het de bedoeling was om met de nieuwe 'race sigaar' te gaan rijden, lukte het niet om deze op tijd klaar te krijgen. Dus besloot men het motorblokje in de oude Kreidler racer in te bouwen. Deze machine werd vervolgens naar Bonneville verscheept.
De baan in Bonneville is 5 mijlen lang en tussen mijl 3 en 4 wordt de meting verricht. Na de eerste run had Aalt met zijn machine (blok ook in Lelystad getest) 99 mph gemiddeld op de teller gezet. Het oude record stond op 81 mph en werd gereden op een nitro gestookte Aprilia RS 50 - Big Bad Nitro Daddy- in augustus 2011. De re-run terug klokte Aalt op zijn oude racer met nieuw blok op 97mph. Het ware mooi geweest om de 100 mhp te halen, maar dat lukte dus niet. Met de 'sigaar' en hetzelfde blokje wil men in 2015 een top van 250 km/uur halen! Het record voor dergelijke machines staat op 234 km en staat op naam van een Amerikaan.
Het blokje levert 24 pk (achterwiel) en kent een max. toerental van 17.000 per minuut! Het maximum vermogen wordt al bereikt bij 14.700 toeren. Het blokje heeft 6 versnellingen. Aalt boekte zowel op de 1 km als op de 1 mijl een nieuw wereldrecord : 158km/uur. Na de recordjacht volgde nog een hele administratieve rompslomp, om de records officieel in de boeken te doen belanden. In 1968 reed Aalt al een drietal wereldrecords met een Kreidler. Na jaren zwoegen is het team Groene Tulp dus beloond met twee nieuwe wereldrecords. Knap gedaan! Op naar 2015 om met de sigaar ver boven de 234 km/uur te komen.