dinsdag 26 augustus 2014

Fenna's bitch fight


Pauzeren...
Ze voelt precies aan met wie ze te maken heeft. Of het nu mensen of dieren, en dan honden in het bijzonder, zijn. Als ze los loopt gaat ze de ene keer mooi zitten en laat zich besnuffelen en/of aanhalen. De andere keer bijt ze venijnig van zich af, als ze niet besnuffeld wenst te worden. Soms vindt ze dat ze zelf wel bij de andere hond mag snuffelen, maar de andere niet bij haar. Dan trekt ze haar lip op en maakt kleine bijtgeluiden. Alsof ze staat te klappertanden. Maar tot een gevecht is het nooit gekomen.
Maar voor alles is een eerste keer. Vanmorgen, toen ze lekker achter haar tennisbal aan het rennen was, kregen we gezelschap van een mevrouw met een Tervuerense herder. Een teefje. Ook dat duo begon met het gooien van een tennisbal. Op een gegeven moment kwamen de ballen nogal dicht bij elkaar te liggen. Fenna wachtte geduldig totdat ik haar bal weer zou oppakken en gooien. Ze schonk geen aandacht aan de andere bal, noch aan de herder. De herder echter vond Fenna's bal blijkbaar aantrekkelijker. Ze griste de bal weg, maar Fenna reageerde heel snel. Ze greep de hond, maar die rende naar haar baasje. Mevrouw sprak de hond bestraffend toe en gaf de bal terug.
'Mijn bal!'
Ik besloot wat verderop te gaan staan. Niet veel later toch weer een soortgelijke situatie. De andere bal kwam weer bij ons in de buurt terecht, terwijl Fenna voor mij zittend op een nieuwe gooi zat te wachten. Toen ze de herder zag komen aanstuiven, vloog ze op hem af en begon zowaar te knokken. De felle Friezin beet vier keer een pluk haren uit de vacht van de Tervuerense! Niet echt erg, want de vacht van de herder was nogal lelijk van kleur. Zelf liep Fenna geen schade op, want ze was watervlug. Haar opponent hapte telkens mis. Het was voor het eerst dat ik Fenna zo fel zag. Gelukkig hield de bitch fight op toen ik tussen beide kwam. Ik hoefde haar noch de herder in toom te houden.
Misschien reageerde ze ook zo fel omdat ze een tijd geleden door een soortgelijke hond op agressieve wijze was aangevallen. Toen is ze naar huis gevlucht. Maar dit keer nam ze zelf het initiatief. Ze beschermde duidelijk haar bal. Stoer wijfie hoor, die Fenna.