donderdag 7 augustus 2014

Jodenhaat

Ik me heel goed voorstellen, dat een Palestijn die bijna dagelijks te maken krijgt met Israël een haat ontwikkelt tegen Joden. Ondanks het feit dat er ook andere, vredelievende Joden zijn. Het dagelijks gepest en gesar bij de grensovergangen, de huiszoekingen, arrestaties en de manier waarop men in het algemeen de Palestijn behandeld, leidt tot haatgevoelens bij de gedupeerde groep.
Helaas horen of lezen wij hier niets over 'Geen excuus voor Palestijnenhaat', iets wat ook heel erg leeft. Met name onder Joden. Maar zo'n advertentie zullen deze ondertekenaars niet in een Israëlisch dagblad laten opnemen.
Niet alleen Jodenhaat, maar haat in het algemeen moet voorkomen worden. Niet bestrijden, want waar strijd is ontstaat ook haat.
Ons land is overdreven begaan met de staat Israël. Vreemd, want zo aardig waren we ook weer niet voor de Joden tijdens WO2 en daarna. Misschien is het de Nederlandse 'Wiedergutmachung'.
Nederland blijft uiteraard achter Israël staan, maar steunt de Palestijnen. Daar snap ik dus niets van, tenzij ik die houding ook weer typisch Hollands noem.
In het algemeen doen we weinig om haatgevoelens te voorkomen. Als iemand ons dwarszit, slaat het gevoel snel om van boos naar haat. "Ik haat jou!", wordt ook door kinderen geroepen. Als blijk van machteloosheid. Die machteloosheid uit zich ook weer in de oproep tegen Jodenhaat. Het bekende vingertje. Andere vormen van haat is in orde, maar kom niet aan de Joden. Ik heb nooit iets gehad met ongelijke behandeling. Dus ook niet met die van Israël. Ook al heeft het in het verleden heel verkeerde voorbeelden meegekregen, ook Israël moet stoppen met haten en moorden.