maandag 25 augustus 2014

Permanent in een recreatiewoning

In het land van de vele regeltjes en dito uitzonderingen, mag ik met mijn Nederlandse nationaliteit niet permanent in een recreatiewoning wonen. Tenzij expliciet aangegeven is, dat het wel mag. Er zijn namelijk ook recreatieterreinen waar het wel toegestaan is, maar dan is de prijs van zo'n woning ernaar.
Het wordt anders als ik als gastarbeider of vluchteling naar dit land kom. Dan mag ik jarenlang in zo'n woning of barak wonen. Er zijn situaties waarin de (lokale) overheid dat zelfs voor mij regelt of zelfs (bij)betaalt.
Wonen in het bos
Als ik als Nederlander naast mijn eigen vaste verblijfplaats in een recreatiewoning kruip, dan is het ook goed. Of het nu voor een weekend of een heel jaar is. Dus zijn er mensen die een postbus- of ander nep adres (tegen een vergoeding zogenaamd inwonen bij familie, vrienden of kennissen) hebben en in werkelijkheid permanent een recreatiewoning bewonen. Oneigenlijke bewoning.
Op sommige parken mag men niet 365 aaneengesloten dagen verblijven. Geen probleem, ook deze 'recreanten' gaan weleens met vakantie. Wat ook raar is, is dat ik wel permanent in een caravan of camper mag verblijven. En waar zet je zo'n huisje op wielen neer? Haha, op een recreatieterrein natuurlijk! Op dezelfde camping waar die recreatiewoningen staan, waar ik niet permanent terecht kan. Buiten de seizoenen om kan ik ook een goedkope bungalow op zo'n park huren. Maar in veel gevallen zijn die bungalows ook in het hoogseizoen bezet door 'seizoenbewoners'. Sommige gemeenten zetten gluurders in, om 'permanente' bewoners te betrappen. De regelgeving op zich is erg onzinnig en inconsequent. Helemaal als de sociale woningbouw ver achterblijft en de pensioenen worden fijn geknepen.