zondag 31 augustus 2014

Even Haarlem in

Hofje
Toen we Zandvoort achter ons hadden gelaten, besloten we even Haarlem aan te doen. Zo'n oude stad is altijd weer gezellig om rond te kuieren.
Bij het verlaten van het station van Haarlem, zagen we niet direct het centrum. Maar na een stukje lopen belandden we in een typische stadse omgeving met oude gebouwen, smalle straten en.... gezellige drukte. Bekende namen van pleinen en straten doken op. Tot dan kenden we ze alleen van het Monopoly spel. Haha! Er was een zaterdagmarkt gaande. We gingen eerst maar op een terrasje zitten om een kop thee naar binnen te werken.
Markt
Na een korte pauze liepen we het centrum in. Het is erg lang geleden dat ik voor het eerst en het laatst in die stad was. Dat was in 2004 geloof ik, toen ik een bezoekje bracht aan een leverancier van gammele informatiesystemen. Ik keek toen vanuit een hoog kantoorgebouw neer op het centrum van de stad en dacht toen : "Lijkt me een leuke stad!"
Rosse buurt
Op de terugweg namen we een andere route, die langs een oude kerk leidde.  Even dreigden we te verdwalen. Gelukkig was er iets in die kerk, waar de gastvrouw bij de ingang stond. "U gaat ons mooie Haarlem verlaten?", vroeg ze lachend. We waren op de goede weg, zei ze en legde ons de route uit. Even later stond ik opeens voor een rood verlichte etalage, waar een schaars geklede jonge vrouw achter het raam naar mij knipoogde! Gelukkig hing mijn camera aan een bandje om mijn nek, anders was ie pardoes op de grond gevallen. Was de armoede in Haarlem zo groot, of....? Ik zei tegen Sonja : "Het lijkt hier wel de Wallen." Ik werd terstond terecht gewezen. Het bleek het laatste raam te zijn van de rosse buurt rond de Begijnhof te zijn! De andere ramen was ik ongemerkt gepasseerd! Om even aan te geven hoe geconcentreerd ik naar al die mooie oude panden keek. Toch raar zo'n straatje bij een kerk. Of logisch? Een eindje verderop verraadde een plek met chaotisch neergezette fietsen, dat we in de buurt van het station waren aangekomen.
We hoefden niet lang te wachten en stapten op de Intercity naar Amsterdam. Vervolgens naar Lelystad en dan met de Sprinter weer naar Dronten.