woensdag 27 augustus 2014

Vrijwilligers op de arbeidsmarkt

"Vrijwilligers verdringen betaalde werknemers", kopt een bericht. Mijn haren gaan overeind staan. Weer zo'n tendentieuze kop. Na de Oost Europeanen zijn het nu de vrijwilligers, die de arbeidsmarkt zouden verzieken. Klinkklare onzin!
Was het maar zo, dat ik als vrijwilliger een bedrijf kon binnenstappen en een werknemer wegsturen om vervolgens zijn/haar werk over te nemen. Dan was ik nu bestuurder of zelfs staatshoofd van een militaire regering. Haha!
Het zijn niet de vrijwilligers, maar de werkgevers die haast ziekelijk op zoek zijn naar goedkope krachten. De kans is groot, dat een ww'er als vrijwilliger wel werk heeft terwijl de werknemer in de ww belandt. Lood om oud ijzer.
De kop van dat artikel had moeten zijn : Werkgevers geven voorkeur aan vrijwilligers. Net zoals ze hun voorkeur ooit hadden voor Turken en Marokkanen en nu hebben voor Oost Europeanen en vrijwilligers. Het is natuurlijk wel dè manier om als directie zelf flink te blijven opstrijken. Ik schrijf niet 'verdienen', want dat is een andere vorm van geld binnenhalen.