vrijdag 1 augustus 2014

Oneigenlijk gebruik motorvoertuigen

Lekker droog naar school...
Een ouder iemand (80+) vertelde mij dat hij zijn auto heeft verkocht en een brommobiel heeft aangeschaft. Hij vertelde dat hij zich niet zo veilig voelde wanneer hij met een gangetje van 45 km/uur over een weg rijdt, waar 80 is toegestaan. Veel automobilisten schrikken van zijn aanwezigheid en laten dat ook blijken. Ze toeteren, snijden af of passeren met bijna de spiegels tegen elkaar.
Nu zijn er al een tijdje personenwagens op de weg, waaraan geknoeid is zodat ze niet harder dan 45 km/uur kunnen rijden. In die auto's rijdt de jeugd naar school, vrienden en disco. VVN waarschuwt voor deze aangepaste auto's, vanwege het zelfde effect als dat van brommobielen : het grote verschil in snelheid.
Als ik iets wil veranderen aan een motorvoertuig, dan kom ik al snel in illegale situaties terecht. De RDW heeft namelijk een type goedkeuring afgegeven en die mag ik in principe niet zomaar veranderen. Maar de versnellingen van een auto veranderen schijnt wel te mogen. Een auto of tractor oneigenlijk gebruiken in het verkeer schijnt ook geen enkel probleem te zijn. Ik bedoel in administratieve zin. In de praktijk is het levensgevaarlijk. Het voertuig mag dan aangepast zijn, de verkeerssituaties zijn hetzelfde. Het oneigenlijk gebruik moet gewoon verboden worden : Daar zijn die voertuigen niet voor bedoeld.