dinsdag 26 augustus 2014

Resedastraat 74A Leiderdorp

In de jaren 50 woonden we in het eerste deel van de Resedastraat in Leiderdorp. Daar stond een blokje duplex woningen (links op de foto), dat tussen de Hoofdstraat en de B.G. Cortslaan (in de achtergrond op de foto) was gebouwd. De straat zelf liep verder in een z vorm tussen de B.G. Cortslaan en de Koningstraat naar de Van Geerstraat.
Zowel ons blok als de flat van de B.G. Cortslaan keken eerst uit op de polder, later op de snelweg A4 (rechts achter de bomenrij). Toen mijn moeder hoorde van de bouw van de duplexwoningen trok ze de stoute schoenen aan en schreef zich in. We woonden toen nog bij mijn oma en opa (haar schoonouders) in aan de Koningstraat op nr. 65. Ze was dolblij toen ze te horen kreeg dat haar een nieuwe woning was toegewezen. De huur bedroeg 36 gulden per maand. Dat was iets goedkoper dan die van de nieuwe duplexwoningen aan de Hoofdstraat, die 42,65 gulden per maand moesten gaan opleveren.
In mijn herinneringen woonden in het eerste blokje de volgende families.
Vanaf de kant van de Hoofdstraat waren dat de familie Van Walen (boven) en Roele (onder). Roele werkte ook bij de Marine en was de bekende Ltz.
Met buurtgenootjes in de tuin van oma
Daar naast, op nr 76, boven de familie Hol (later Goedhart?). Beneden de familie Quik, later een Duitse meneer Burow, en daarboven de familie Hol waarvan dochter Adrie soms bij ons
kwam. Achter de derde voordeur (nr 74 / 74a) woonden wij boven. Onder ons eerst de familie Zaagman, later Van Ingen Schenau. Tot slot in het hoekhuis woonde boven de familie Staats en onder een alleenstaande oma waarvan ik me de achternaam (Koning of Van Ewijk?) niet meer herinner.
Zowel dit blokje (2004) als de flat aan de B.G. Cortslaan (2005) zijn vanwege de aanpassingen van de snelweg A4 (ondergronds) gesloopt.