vrijdag 29 augustus 2014

Politieman schiet op honden

In Amsterdam heeft de politie op een paar loslopende honden geschoten. De beide dieren gedroegen zich agressief. Een van hen zou een voorbijganger gebeten hebben. Een aanwezige agent raakt in paniek en loste eerst een paar waarschuwingsschoten. Maar de beide honden hadden de betekenis ervan niet op de puppycursus meegekregen. De agent was doodsbang (foutje in de selectieprocedure?) en schoot een aantal keren gericht op de honden. Niet echt met een doeltreffend resultaat, maar vergeet niet dat een hond kleiner is dan een koe. Politieagenten kunnen nauwelijks een koe raken, dus mag ik het schietresultaat (linker voorvoet) van deze agent als 'bevredigend' classificeren.
De 'agressieve' hond (ik kreeg meer de indruk dat ze van hun vrijheid genoten en dat de agent niet eens echt aangevallen werd) krijgt ongetwijfeld een spuitje. De andere? De eigenaar is de gebeten hond. Dat is zeker.
Als ik goed naar de lichaamstaal van de agent kijk (doodsbang), roept dit om problemen. In het algemeen moet men honden onbevangen en met een gevoel van overwicht benaderen.
Ergens op het www zag ik hoe een paar agenten een verwarde man met een mes in zijn hand van dichtbij doodschoten. Ik vind dat agressieve of verwarde mensen die iets anders dan een vuurwapen in handen hebben met een taser onschadelijk gemaakt mogen / moeten worden. Maar afknallen. Nee, dat riekt naar moord. Helaas zijn er veel gevallen bekend, waarin geheel onnodig mensen doodgeschoten worden. Zelfs een ongewapend iemand gericht een kogel in het achterhoofd jagen (geeft ook een hoge mate van laf gedrag weer)  schijnt in ons land geen moord te zijn.