maandag 14 april 2014

Top 3 overlast Lelystad

Een week of wat geleden zag ik een overzichtje van Ergernissen in Lelystad. Het betrof een top 3 die samengesteld is naar aanleiding van een enquête. Op nummer 1 staat Te snel rijden. Op de tweede plaats staat Hondenpoep en op de derde plaats Zwerfvuil.
Ik kan me in de uitslag wel vinden. Op de wegen in en rond de stadskern wordt vaak erg hard gereden. De wegen zijn breed en vaak vrij recht en nodigen uit tot sneller rijden dan toegestaan is. Er zijn blijkbaar veel inwoners die moeite hebben met hun eigen discipline. Zelfs de waarschuwingsborden (U rijdt te snel) worden met hoge snelheden voorbij gestoven. Van mij mogen ze bij die borden camera's plaatsen. De klachten over hondenpoep begrijp ik ook wel. Het begint er al mee, dat eigenaren niet de moeite nemen om hun hond aan te leren waar hij mag poepen. Dus doet de hond zijn behoefte op de stoep of straat. Soms vraag ik me af waarom iemand met zijn hond voor woningen langsloopt, terwijl aan de overkant een groenstrook is. Ik bedoel, als dat beest opeens zijn poot optilt of gaat zitten, dan liever aan de overkant en niet tegen een tuinhekje of voor een woning. Een kwestie van sociaal gedrag aanleren. Dat geldt ook voor eigenaren die hun hond op het sportveld uitlaten.
De eerste twee ergernissen betreffen misdragingen van volwassenen. Als het om zwerfvuil gaat, zijn daar ook veel kinderen bij. Veel kinderen maken zich ook schuldig aan de vervuiling van de stad. Men zegt weleens : "Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst". En dus ziet het er somber uit voor ons milieu.