woensdag 16 april 2014

Droes in Dronten

In een manege in Dronten heeft men bij een van de daar geparkeerde paarden droes geconstateerd. De ziekte gaat gepaard met zwellingen, hoge koorts en een loopneus. Men zegt dat de ziekte voornamelijk bij jonge paarden voorkomt en meestal eenmalig van aard is. De ziekte, veroorzaakt door een bacterie, is besmettelijk voor andere paarden.
Vaak krijgt zo'n droes paard antibiotica toegediend om te herstellen. Ik weet niet hoe men dat doet. Ik weet wel dat het een keer niet goed ging. Toen vond men de boer buiten bewustzijn in de stal. Toen die na een paar dagen(!) weer bijkwam kon hij vertellen wat er gebeurd was. Hij moest het medicijn, een kalmerend middel, met een blaaspijpje in het keelgat van het paard blazen. Maar het paard was de boer te slim af : Hij blies net iets eerder.
Zelf ben ik een keer in mijn hand gebeten door zo'n paard. Ik was een jaar of zeven en gaf hem een boterham. Ik zie hem nog zo zijn grote kop naar beneden buigen en zijn bovenlip optrekken. Terwijl ik verbaasd naar die enorm grote gele tanden keek, beet Bles, dat ondankbare beest van boer Braat, in de hand die hem op dat moment voedde. Ik heb het hem vergeven, want ik dacht als kleine jongen : een paard is niet zo slim als ik....