donderdag 3 april 2014

Hond eet poep

Eten klaarmaken in het bos
Het komt vaak voor dat een hond zijn eigen of van andere honden afkomstige poep eet. Er was een tijd dat men dit gedrag toeschreef aan gebrek aan vitamines en mineralen. Maar nu wordt gesteld dat, gezien de huidige samenstelling van de hondenvoeding, dit niet de reden is. Ook al worden bepaalde aroma's in het voer geweerd, vanwege..... de geur!  Want het zijn nu eenmaal mensen die dat voer samenstellen.
Men schrijft het gedrag nu vaak toe aan verkeerde voorbeelden in de pup-periode, toen moeders haar nest schoon hield door poep van haar jongen op te eten. Het gedrag bij pups verdwijnt vaak vanzelf. Soms beginnen honden op oudere leeftijd aan dit gedrag. Wij mensen vinden het vies en daarom hebben wij er veel moeite mee. Wij hebben onze honden wel hun gang laten gaan toen de eerste twee kinderen geboren werden. De eerste luierinhoud was voor onze Duitse staande, Asco. Dat was in die tijd een onderdeel van de manier om de hond aan een baby te laten wennen. Maar ja, een baby als lekkers producerend wezen?
Vandaag las ik een waarschuwing voor hondenbezitters.
In een of ander park doen verslaafden hun behoefte. In die warme hap zitten vaak restanten van drugs. Daar kan een hond ziek van worden en zelfs aan doodgaan. Zelf wantrouw ik elke soort poep. Je weet nooit wat erin zit. Ik bedoel aan schadelijke stoffen, bacteriën en/of virussen voor de hond. Dus leer ik mijn hond dat gedrag af. Fenna had de gewoonte haar eigen poep op te eten. Maar dat komt omdat wij haar zulk overheerlijk eten voorschotelen, dat ze er graag meerdere keren van wil genieten. Denk ik. We hebben het haar toch maar afgeleerd. Het geeft een wat rustiger gevoel als ze mijn gezicht likt.