donderdag 24 april 2014

Berging Vickers Wellington

Deze week is een begin gemaakt met de voorbereidingen een wrak van een vliegtuig uit de Tweede Wereldoorlog te bergen. Het betreft de berging van een Vickers Wellington bommenwerper, die in 1943 in het toenmalig IJsselmeer (nu Ketelmeer) is neergestort. Het toestel werd in de buurt van Urk aangevallen door een Duitse nachtjager. Van slechts een bemanningslid is het stoffelijk overschot geborgen, nadat het was aangespoeld op Urk. De overige bemanningsleden staan als vermist geregistreerd.
De berging wordt o.m. gesteund door de gemeente Dronten uit piëteit met de nabestaanden. Dronten heeft al vele jaren een speciale band met de Airgunners.  In en rond de gemeente zijn veel vliegtuigen neergestort. De gemeentelijke website vermeldt o.a. : "...De berging van de Wellington in het Ketelmeer wordt uitgevoerd in opdracht van de gemeente Dronten, onder begeleiding van de Stafofficier Vliegtuigberging van de Koninklijke Luchtmacht.
Om de wrakstukken te reinigen én te bergen, wordt er drijvend materieel op het wateroppervlak geplaatst, waaronder een kraanponton voor grote wrakstukken. Wrakstukken groter dan 8 millimeter worden door defensie beoordeeld en verzameld op de bergingslocatie.
Baggerspecie wat vrijkomt bij de berging wordt gezeefd en opgevangen in beunbakken, evenals spoelwater. Op deze manier wordt er milieutechnisch verantwoord omgegaan met baggerspecie."
Volgende week zal het benodigde materieel en mankracht zich verzamelen op de reeds afgebakende plek in het Ketelmeer. Natuurlijk ga ik proberen de berging te volgen.