maandag 7 april 2014

Groen verlichte mediatoren?

Ergens begin jaren 90 werd ik uitgenodigd om de mediatoren in IJsselstein (U) langs de A2 te komen bewonderen. Men had namelijk aan die toren feestverlichting gehangen. De toren werd zodoende omgetoverd in een reusachtige kerstboom, die van ver te zien was.
Het leuke was ook het verhaal rond het bedenken van het concept. Men ging toen uit van gewone gloeilampen die met 220 volt geschakeld zouden worden. Men vergat hierbij de belasting van het elektriciteitsnet, dus vroeg iemand of er naast de toren ook een centrale gebouwd zou worden. Hahahaha! Uiteindelijk koos men voor de ledlampjes van de nieuwste BMW auto! Ze waren pas op de markt en BMW was het eerste automerk dat die dingen in gebruik nam.
Voor mij een reden om geen BMW te gaan rijden, want om nou in een BMW met kerstverlichting rond te karren? Hoe dan ook, het project slaagde en van heinde en verre kon men de enorme kerstboom bewonderen. Een ware eye catcher!
In Lelystad heeft men ook een soortgelijk idee opgevat met de mediatoren bij Bataviastad. Maar dan met groene verlichting. Op onze terugreis uit het Noord Hollandse tuurde ik rijdend in het nachtelijk donker vanaf de dijk nieuwsgierig over het Markermeer. Maar geen groen licht te bespeuren. Zelfs toen de rode verlichting van de mediatoren zichtbaar werd, zag ik nog steeds geen groen. Zelf begon ik wel wat groente kleuren. En geel. Immers, er was in het plaatselijk nieuws de nodige aandacht aan besteed en wethouder Fackeldey (wie anders) had de boel ontstoken. Dus de verwachtingen waren hooggespannen.
Pas vlakbij de Houtribsluizen aangekomen, zag ik een groene waas bovenin de toren. Alsof iemand een groene tl balk had opgehangen. Wat een afknapper was dat, zeg!