zaterdag 26 april 2014

Koningsdag in Dronten


"Zoals gebruikelijk op Koningsdag...", zo klonk het op de radio. Gebruikelijk? Koningsdag wordt dit jaar voor het eerst gevierd. Het woord Koningsdag zelf wordt door mijn spellingscontrole met een rood onderstreept, zo nieuw is het.
Vorig jaar maakte ik een toertocht, om o.a. in Schoonhoven en Leiderdorp de laatste Koninginnedag mee te maken. Dit jaar ben ik naar Dronten gegaan.
In het dorp is opvallend veel vlagvertoon en zijn veel tuinen en/of woningen met oranje vlaggetjes versierd.
Bij de Meerpaal, op het Redeplein, is het erg druk. Er zijn veel activiteiten, voor vooral de kinderen. Niet zomaar een tuttig spelletje of zo, maar echt vermaak. Wat dacht je van een echt behendigheidsparcours?  Hoog boven de mensen aan twee veiligheidslijnen gezekerd klimmen en klauteren en vooral je evenwicht zien te bewaren. En wat is er leuker dan zelf op een graafmachine te gaan zitten en een bak met water overhevelen naar een andere bak?
Of heel gewoon (maar o zo slim) twee bulten met speelzand en bijbehorend speelgoed voor de aller kleinsten. Er is ook een balspel met trekkers, dat veel vergt van de stuurmanskunst van de chauffeur. Maar je kunt ook (zoete?) broodjes bakken boven een kampvuur. Of lekker dansen.
In het winkelcentrum wordt de vrijmarkt gehouden. Wat een drukte zeg! Tja, in een dorp wordt zo'n dag heel anders gevierd dan in een stad.