zondag 27 april 2014

Lelystad : Wishful thinking


Het komt geregeld voor dat investeringen en/of initiatieven gebaseerd worden op wishful thinking. Ofwel : dromen. Voor mij als voormalig adviseur en projectmanager komt dat soort onderbouwingen erg naïef over. Als klein kind heb ik weleens geroepen : "Kom we gaan geld zoeken op straat. Dan gaan we daarna ijsjes kopen!" Maar ja, toen was ik nog een kind.
Ik las over het initiatief van de Batavia Market dat het 'een publiekstrekker' gaat worden. Ik verkeer na zo'n 17 jaar Lelystad inmiddels in een 'eerst zien, dan geloven' geestestoestand. In die afgelopen periode heb ik veel mislukkingen voorbij zien komen. In het begin dacht ik dat dit soort werkwijze een typisch Almeerse was. Daar kwam ik ook dolenthousiaste mensen tegen die allen  met zeer hoge investeringen en dito verwachtingen halfbakken werk of zelfs niets opleverden. En daarna werd het stil.
De bekende Botenshow in de Bataviahaven zou ook een enorme push geven aan de ontwikkeling van het kustgebied. Men verwachtte ruim 40.000 bezoekers. De groot deel van de zandvlakte tegenover de toenmalige BTS werd als enorme parkeerplaats ingericht. Tot groot verdriet van mijn honden. Helaas bleek dat achteraf helemaal niet nodig. Er kwam een aanzienlijk lager aantal bezoekers. Dat aantal is sindsdien blijven dalen. Vooral omdat men in een bepaald jaar ook nog een toegangsprijs moest betalen. En nu komt er helemaal geen botenshow meer.
Lelystad gaat het nu over een andere(?) boeg gooien. Nu wil men een zeilwedstrijd naar de stad halen. 'Goed voor de ontwikkeling van de kust', stelt men. Wat dat concreet inhoudt weet niemand. Misschien de gemeente Zandvoort waar ooit (jaren 60 en een keer midden jaren 80) de Formule 1 werd gereden.
Het is wel zo, dat ik gepleit heb voor een aansluiting van de haven evenementen met de koopjesstad. Te vaak waren ze gescheiden. Er waren jaren dat in de outlet ook helemaal geen borden de bezoekers wezen op een evenement bij de haven. Met Batavia Market wil men de aansluiting dus wel maken. Dat geeft in elk geval hoop. Of het ook veel publiek zal trekken zal de tijd leren. Ik hoop uiteraard van wel. Het wordt tijd.