woensdag 16 april 2014

Hond bijt kinderen

Als baas altijd erbij blijven
Een triest nieuwsbericht. Helaas een veel voorkomende situatie. Onlangs vertelde iemand mij over een toegetakeld kind dat ze zag. Toen een andere aanwezige vroeg : Zeker lelijk gevallen?" antwoordde de vader : "Nee, gebeten door onze hond. Door mijn eigen hond." Hij vertelde dat de hond op bed(!) op een bot lag te knagen. Het kind was, in aanwezigheid van de vader, aan het springen op hetzelfde bed. Toen viel het kind boven op de hond, die gelijk van zich af beet. Een drama natuurlijk. Maar de hond reageerde zoals men kan verwachten. Een hond en eten.
Kijk, ik zal op dat moment niet reageren met : "Wat dom van u!" Maar zo is het naar mijn menig wel. Vaak wordt zo'n hond afgestraft met een spuitje en gaat de in gebreke gebleven eigenaar op zoek naar een 'betere' hond.
Jammer dat vaak kinderen de dupe zijn van onoplettendheid van eigenaren of van een incomplete opvoeding van de hond en niet te vergeten het kind. Sommige eigenaren zijn op voorhand bang en isoleren de hond, in plaats van hem op te voeden en te leren omgaan met kinderen. Daarmee kweek je al een gespannen sfeer tussen de hond en het kind. Ook het kind moet opgevoed worden. Een hond is geen mens en helemaal geen speelgoed. En als ie gaat eten, moet men hem met rust laten. Natuurlijk mag ik in de bak met eten van mijn hond graaien. Mijn hond doet dan een stapje terug. Zo hoort het. Maar mijn kleinkinderen, die dat ook mogen, weten dat ze de hond met rust moeten laten als ie eet.
Hoe goed je een hond ook opvoedt, er blijft altijd iets in zo'n beest dat gevaar kan opleveren. Dus altijd erbij zijn als er kinderen in de buurt van die o zo betrouwbare en lieve hond zijn.
En tja, een hond die nota bene op het bed een bot ligt te eten. Mijn haren gaan ervan overeind staan. Maar ja, iedereen mag het op zijn eigen manier doen. De praktijk leert of die de juiste is. Zoals helaas in dit soort gevallen.