zaterdag 26 april 2014

Koningsdag 2014

Van wie zou ze dat hebben?
Het is flink wennen aan de nieuwe naam. Maar wat wil je, ik weet ruim 60 jaar niet beter dan dat het Koninginnedag is. De dag waarop ik eerst naar school moest om daar mijn zelf gemaakte oranje muts te halen. Daarna liepen we met alle klassen keurig in een rij naar het gemeentehuis van Leiderdorp, waar een aubade werd gehouden. We zongen allerlei liedjes en natuurlijk het Wilhelmus en Lang zal ze leven.
We kregen wat snoep en koek uitgereikt en gingen naar de film kijken. Volgens mij was dat op het pleintje voor het gebouw van de brandweer, achter het gemeentehuis. Daar genoten we van films van Walt Disney. Mijn moeder was een fan van het koninklijk huis. Ik keek daar wat anders tegenaan, misschien vanwege de houding van mijn pa. "Allemaal flauwekul", zei hij steevast.
Gaandeweg is mijn kijk op het koninklijk huis ook veranderd. "Allemaal flauwe kul". Ik lijk mijn vader wel. En toch wappert ook bij mij de vlag, eet ik een oranje tompouce en ga ik naar de vrijmarkt. Soms doe ik dingen die haaks staan op mijn mening. Misschien is het net zoiets als toch die hoge toren in willen, ondanks mijn hoogtevrees. Of toch willen varen ondanks mijn gevoeligheid voor zeeziekte. Maar het zingen sla ik over. Daarvoor in de plaats neem ik een extra tompouce.