maandag 28 april 2014

Geen vuurwerk bij de politie

Tijdens het leegruimen van de garage vond ik nog een restant vuurwerk. Het was keurig droog en veilig verpakt. Omdat ik toch naar de Milieustraat (=vuilstort) moest, nam ik de verpakking met vuurwerk mee.
Het was redelijk druk, maar gelukkig kon ik toch vrij dicht bij de voor mij interessante containers komen : grof afval en B-hout. Voor mij stond een blauwe VW bus. Toen de achterdeuren open gingen, zag ik een enorme hoeveelheid afval. Plastic, ijzer, hout en grof huishoudelijk afval. Opvallend genoeg trokken  beide heren zich niets aan van de afvalscheiding. Ze begonnen alles gewoon in de container voor huishoudelijk afval te gooien. Uiteraard zei ik niets, anders zou ik zelf pardoes ook in die container terecht kunnen komen. De mannen waren niet bepaald goed geluimd. Een medewerker zei er wèl wat van, maar ze mochten de boel wat er in lag laten liggen. Met gezichten als oorwormen begonnen ze onder toezicht het afval alsnog te scheiden.
Nadat ik ook langs de witgoed container was geweest, sukkelde ik met wat verfafval en het vuurwerk naar de tafel met chemisch afval. Ik meldde daar keurig dat ik ook vuurwerk bij me had. Een fluor-oranje meneer wees op een wit bord waarop met zwarte letters stond, dat vuurwerk bij de politie ingeleverd moest worden.
Op weg naar huis reed ik even naar het politiebureau.
Bij de balie werd ik begroet door een tamelijk lange politieagent. Ik zei dat ik wat vuurwerk kwam inleveren. "O, en hoe komt u daaraan?", vroeg hij op een toon alsof ik dat spul ergens gejat had. Ik bleef beleefd en rustig en antwoordde op ietwat belerende toon : "Zoals u misschien weet kan men rond de jaarwisseling vuurwerk kopen. En als je binnen de wettelijk toegestane tijd niet alles afsteekt, houd je zomaar wat over. En dat zit dus in deze zak." De receptioniste moest stiekem lachen, maar de lange keek mij met een blik van een boze schoolmeester aan en zei verder niets. De receptioniste zei : "Helaas hebben wij hier geen vuurwerkcontainers meer, meneer." Ik vertelde over de doorverwijzing op de Milieustraat. De lange meneer was weer bij de les en adviseerde mij het vuurwerk zelf te vernietigen. Daar werd ik direct vrolijk van, iets wat mevrouw ook opviel. "U mag het niet afsteken hoor, u moet het in een emmer water onderdompelen en na een uurtje of zo het spul in de vuilcontainer deponeren."
Nou, als dat alles is, dan had men dat dus ook in de Milieustraat gekund?