dinsdag 1 april 2014

Eigen schuld, dikke bult

Het gaat mij niet zozeer om welke groepen in de maatschappij zich misdragen. Wel om het ongewenst gedrag zelf. De vraag is of je onderscheid moet maken in de afhandeling van overtredingen van de wet.  Moeten overtreders die niet de Nederlandse nationaliteit hebben worden weggestuurd? Dat doe ik in mijn huiselijke omgeving wel. Wie zich niet aan mijn huisregels wil houden, mag (weer) vertrekken.
Waarom mogen immigranten een dubbel paspoort hebben? Gewoon één paspoort. Dat duidt op  'commitment' en maakt het wegsturen in geval van misdragingen ook een stuk makkelijker. 
Het is erg pijnlijk als ik een documentaire zie, waarin jonge buitenlanders trots hun rijkdom ten toon spreiden, dat voortgekomen is uit criminele en/of ongewenste activiteiten in Nederland. Aan de andere kant : we vragen er wel om. Onze wetgeving heeft geen rekening gehouden met een andere mentaliteit en/of cultuur dan de westerse. En dan zijn we ook nog erg meegaand ingesteld. We zijn gek op pamperen. Dus krijgen immigranten die beweren kinderen in hun eigen land te hebben kinderbijslag en Bulgaren in een tentje huurtoeslag. Controles zijn lastig, vanwege de corruptie in de landen van herkomst. Een officiële verklaring is op straat te koop.
Aan de grens wordt nauwelijks eisen gesteld. Iedere arme sloeber kan zo binnen komen. Zonder een baan te hebben geregeld, met een lege bankrekening en een hoofd vol (snode?) plannen. Het is allemaal gewoon onze eigen schuld, die dikke bult.
En zodra iemand roept dat dat eens afgelopen moet zijn, gaat bijna hele het land protesteren. Wat zoiets mag men wel denken, maar beslist niet uitspreken. Behalve als het om jonge kansloze Antillianen gaat. Maar ja, die zijn geen Zwarte Piet. Die krijgen de Zwarte Piet.