zondag 16 mei 2021

Selectief gejammer

Israël heeft een raketaanval uitgevoerd op het gebouw in Gaza, waar de internationale pers zetelt. Dit keer geen gejammer in termen van 'schande!', 'Journalisten moeten hun werk kunnen doen!' enz. Nee, want het waren niet Palestijnen die de raketten afvuurden, maar Israëli's. En dan is het weer helemaal oké.
In Duitsland roeren Turken en Arabieren zich vanwege de strijd tussen Israël en Hamas. De Jodenhaat wordt luid kenbaar gemaakt tijdens demonstraties. Men is bang, dat de Jodenhaat zich zal verspreiden onder Duitsers. In Duitsland worden meer synagogen aangevallen. Op politiek niveau worden met name de Groenen verweten antisemitisch te zijn. Al was het maar omdat zij de immigratie van mensen van Arabische komaf stimuleren. Het gaat hen niet zozeer om de Israëlische politiek, maar om het Jood-zijn.
Hongarije heeft afgezien van een miljarden lening van de EU. Meneer Orban zegt liever geld te lenen van China. Dat is niet alleen goedkoper, maar zo heeft Hongarije geen 'last' van aanvullende EU eisen. Dat zouden meer lidstaten moeten doen.
Het terugtrekken van de Amerikaanse troepen uit Afghanistan heeft te maken met de militaire versterkingen die de VS willen aanbrengen aan de andere kant van China. Zowel Korea als Japan en de kwestie rond de Zuid Chinese Zee vragen meer militaire steun tegen de groeiende militaire macht van China. Al vlak ik de oorlogszucht van de VS zeker ook niet uit.
Nu ik toch in de VS ben : de staat Texas heeft afgelopen maand maart de coronamaatregelen losgelaten. Iedereen boos natuurlijk. Behalve de Texanen. Het loslaten van de maatregelen heeft geen invloed gehad op de cijfers tijdens de lockdown. Het aantal besmettingen en zieken is niet explosief toegenomen. Reden voor de gouverneur te stellen dat de maatregelen uit Washington zinloos zijn.
Tot slot : Pfizer sluist dankzij Ruttes Nederland miljarden winst van hun vaccin weg.