maandag 17 mei 2021

Oplichters

Toen ik lang geleden een keer schreef, dat met het optimaliseren van de verbindingen de criminaliteit zou toenemen, werd ik door sommigen uitgelachen. Helaas is het wel waarheid geworden. Afgelopen jaar was de schade al meer dan verdubbeld. En dan heb ik het niet over hackers die processen stilleggen of verstoren. De criminelen zitten tegenwoordig in je broekzak, als je een smartphone de hele dag bij je hebt. En anders zit ie thuis in je pc, laptop of tablet. Straks zit ie ook in je magnetron, bewakingscamera enz.
Gisteren zag ik hoe men op zoek was naar oplichters die beleggers beroven. Iemand was op die manier € 250.000 verloren. Het bleek te gaan om een internationale bende, die vanaf Malta en uit Zuid Afrika opereerden. Interessant was niet alleen hun werkwijze, maar ook hoe groot het netwerk was. De onderzoekende verslaggever dacht de lokale politie te kunnen inschakelen. Maar ik zei al tegen Sonja : "Kom op zeg, die handhavers zijn ook omgekocht. Dat bleek later ook het geval te zijn.
Aangifte doen in Nederland heeft ook weinig zin. De onderzoeker deed in augustus vorig jaar aangifte bij een quasi serieus klinkende politieambtenaar. Tot op heden heeft hij er niets meer van gehoord.