Of goed nieuws dat in feite slecht is. Zo zou ik het ook kunnen noemen. Afgelopen week was er weer een documentaire (Waarde van de aarde) over de afgrijslijke omstandigheden waarin delfstoffen voor onze accu's gewonnen worden. Eerder had Zembla ook al de aandacht gevestigd op de keerzijde van de quasi e-car en de vele accu's / batterijen. Dus ook voor de smartphones. Er wordt verder weinig aandacht aan besteed. Zelfs de ANWB kent enkel positieve aspecten van de elektrische auto. Over het tanken van 'groene' brandstof en/of het aanbrengen van onderdelen om
met veel leed en milieuschade |
Dat voor de bouw van een Tesla fabriek een compleet bos moest verdwijnen, een forse aanslag op het milieu, deert de voorstanders niet. Wat dat betreft is het net zoals in veel andere kwesties. Men schrijft uitvoerig en uitbundig over de voordelen, maar van de negatieve effecten zien of horen wij niets. Kijk maar naar de biomassacentrales. Aan de ene kant 'schonere' emissie (bleek onwaar te zijn) en aan de andere kant de ontbossing, het transport en de verwerking ervan. Maar in één verhaal worden beide kanten niet belicht. Hetzelfde geldt voor het hele coronavirus gedoe. Gelukkig is er het internet, waar anderen die wel bezorgd zijn de keerzijde laten zien.
Het valt me tegen dat de regering wel rept over extra subsidies voor de e-car, maar gezwegen wordt over de kinderarbeid en mensonterende omstandigheden (slavernij!) bij de winning van de benodigde grondstoffen. E-car voorstanders en -rijders zouden zich moeten schamen. De commerciële aanpak en subsidiëring vergroot enkel het lijden van de mensen die de grondstoffen delven. Aan de andere kant is het positieve effect op het milieu aanzienlijk minder dan men beweert.