zondag 23 mei 2021

Probleempjes oplossen

Pinksteren zonder Luilak. Heerlijk. Als een motorblokje niet wil draaien, dan begin ik te controleren of er genoeg brandstof in de tank zit en het kraantje openstaat. Als dat het geval is, draai ik de bougie uit de cilinder. Als de bougie droog is, krijgt ie blijkbaar geen brandstof. Verstopte sproeier, plakkende vlotter? Als de bougie nat is, is er een

ontstekingsprobleem. De kleur van de bougie kan ook veel vertellen. Met een nieuwe bougie controleer ik of ie wel ontsteekt. Als er een vonk te zien is, is de ontsteking in orde. Zie ik geen vonk, dan is er iets met het elektrisch circuit niet in orde. Met een vonk zou de ontsteking ook nog niet op tijd kunnen staan. Op de foto ben ik de ontsteking van de CBX op tijd aan het zetten met een speciale lamp, een stroboscoop. Dan ga ik verder op zoek. Zo probeer ik stapsgewijs de oorzaak op te sporen.
Zaak is het dusdanig te doen, dat achteraf helder is wat de oorzaak was van de storing.
Op werk deed ik het ook volgens hetzelfde concept, maar dan met andere uitdagingen, voornamelijk software. Stap voor stap analyseren. Dat was soms lastig. Vooral wanneer anderen tussentijds veranderingen aanbrachten. Dan kon het gebeuren, dat een storing 'opeens' verholpen was. Dan wist ik, vanwege de tussentijdse veranderingen, niet meer wat nou precies de oorzaak was. Dan was ik minder tevreden over het feit dat het probleem opgelost was. Vanwege dat stukje onbekendheid.