donderdag 31 januari 2019

Voor de vogels


Vandaag ben ik de hele dag thuis. Uiteraard bezig. Gisteren heb ik in een tuincentrum een kunststof schotel gekocht. Zo'n plat ding wat normaliter onder zo'n ordinaire bloempot zit. Zo'n schaal kopen was ik al langer van plan. Aan de voorzijde van ons huisje bevindt zich op het dak een tweetal pijpen. Eén is van de mechanische ventilatie, de ander is niet in gebruik en is volgens mij oorspronkelijk bedoeld voor een afzuigkap in de keuken. Beide pijpen hebben een plat hoedje. Op de ongebruikte heb ik een paar keer wat gelegd voor de vogels. Ja, ik denk ook aan onze gevederde vriendjes. Vooral in de winterperiode. En aub niet zeuren over brood is slecht enz. Die beesten eten dat al eeuwen en hebben nooit een klaagzang laten horen.
Die ronde vlakke plaat op zo'n pijp ga ik gebruiken als vaste voederplek. Ik heb de diameter van het plaatje opgemeten en op basis daarvan ben ik met de gekochte schaal aan de slag gegaan.
Ik heb de schaal voorzien van een tweetal klemmen, waarmee ik hem vanuit het dakraam eenvoudig op de afdekkap van de pijp kan schuiven. De pijp zelf blijft zodoende onaangetast, maar heeft wel een functie gekregen : voerpaal. In de schaal heb ik gaten geboord om smelt- en/of regenwater te kunnen afvoeren. De zelfgemaakte klemmen zorgen ervoor, dat de voerschaal niet weggeblazen kan worden door de wind. Hij zit stevig geklemd.
Zo, nu kan ik onze gevederde vriendjes vanuit het kleine dakraam voeren. Als de schaal vies is, kan ik hem ook gemakkelijk een schoonmaakbeurt geven.