maandag 7 januari 2019

De negerhut van oom Tom

Het boek was een van de vele verplichte op school. Omdat we ook geconfronteerd werden met de oorspronkelijke titel (vak Engelse literatuur) , vroeg ik me toen al af, waarom men het woord neger had toegevoegd. In het Engels is de titel Uncle Tom's cabin met nog wat tekst. Maar nergens het woord neger. Vreemd. Gelukkig vond men dat later ook vreemd en heeft men het woord neger weggelaten. Maar het kan ook te maken hebben gehad met het begin van de Nederlandse vertrutting, die tamelijk eenzijdig gericht is. Ik bedoel, het woord blanke is nog 'gewoon', maar hoe ik andere rassen moet benoemen is mij onduidelijk. Dus blijf ik maar bij het oude vertrouwde zonder daarmee een racist te willen zijn.
Als donker gekleurd mens heb ik al die ophef nooit begrepen. Er is met van alles en iedereen wel een link te leggen naar iets negatiefs. Die vertrutting zie ik dan ook als resultaat van een groep overgevoelige mensen met een negatieve inslag. Het het-glas-is-half-leeg volk. Grappen over Joden, negers (of zwarten?) en homo's mag niet meer. Wel over anderen, zoals Eskimo's, indianen, Aziaten en uiteraard blanken. Hoezo selectief? Nog even en grappen maken wordt verboden.
Nu is er herrie vanwege de Nederlandse versie van de Nashville Verklaring. Ja, want moet iedereen homo's accepteren? Ik zelf geloof van niet. Dat is dan een stukje van mijn geloof. Er is immers vrijheid van godsdienst / geloof? Anderen geloven, dat zij andersdenkenden mogen doden. Ook dat is een geloof, dat hier geaccepteerd is. Net als geloven in Sinterklaas. En Zwarte Piet. Geloven staat vrij. Of is enkel de islam daar vrij in? Dat geloof heeft immers ook niets met homo's. Of krijgt de islam hier meer te zeggen dan christenen? Als je de Gay Pride oké vindt, moet je ook een Nashville Pride accepteren.