zaterdag 5 januari 2019

Tussen gordingen en nokbalk

Anders gezegd : Op zolder. Ja, vandaag was ik bezig op een zolder waar men eind vorig jaar een dakkapel geplaatst heeft. De bewoners, Emma, Luuk en hun pappa en mamma, willen er een kamer maken. Na plaatsing van de dakkapel bleef een constructie staan, die de gordingen en nokbalk ondersteunt. Aan de kant van de dakkapel waren de gordingen (dwarsbalken) verwijderd. Alleen de gording waar het kozijn van de dakkapel op rust was nog aanwezig. De constructie is in feite een grote driehoek, waarvan de top de nokbalk ondersteunt.
Om een beter zicht te krijgen op de constructie, hebben we eerst wat plaatwerk verwijderd. Dat was op de constructie getimmerd als afwerking van een scheidingswand. Toen het plaatwerk verwijderd was, konden we het geraamte van houten balken goed zien. We hadden geluk. De constructie was dusdanig gemaakt, dat bijna de helft van de driehoek met een gerust hart verwijderd kon worden. Ik heb goed op de punten gelet waar de nokbalk en de overgebleven gording gesteund werd. In de tussenwand bevindt zich direct onder de gording die aansluit op het dak van de dakkapel al een verticale steunbalk. Dus het plaatsen van stempels was niet nodig. Vanwege de herindeling en voor een mooie afwerking heb ik toch een extra balk verticaal geplaatst. De verticale steun staat op de betonnen vloer en draagt het uiteinde van de ingekorte constructie. De balk vormt tevens de afwerking van de tussenwand. De driehoek is nu een vierhoek geworden.
Tijdens het wegzagen van het overbodig geworden deel, heb ik ook gelet in hoeverre de zaag klem kwam te zitten of de gemaakte zaagsnede ruimer zou worden. In die gevallen zou er spanning op het deel staan. Maar daar was ook geen sprake van. Ik ben duurzaam bezig geweest, want het overbodig geworden hout heb ik weer gebruikt als nieuwe steunbalken.
Komende week ga ik weer een stap zetten. Dan ga ik de elektriciteit voorbereiden. Als dat gebeurd is, kan ik een wand optrekken en kan het plafond geïsoleerd en gedicht worden. Tegelijkertijd worden dan de lichtpunten aangebracht. Al met al een leuke klus.