zondag 27 januari 2019

Terug in de tijd

In het nieuws las ik dat de autosnelweg A4 bij Leiderdorp het gevaarlijkste verkeerstraject is in Nederland. Deskundigen wijten dit aan de combinatie van afslagen, een rijbaan minder en de verandering van kunst- naar daglicht. De situatie leidt tot relatief veel ongevallen.
Als niet deskundige zie ik het (natuurlijk) anders. Er rijden simpelweg veel te veel motorvoertuigen over de A4, met bestuurders die weinig op hebben met andere weggebruikers. De hoeveelheid voertuigen wordt veroorzaakt doordat veel mensen weliswaar in en rond Amsterdam willen werken, maar daar niet willen wonen. Dat geldt ook voor steden als Den Haag en Rotterdam. Gevolg is dat er tussen die steden zich veel mensen verplaatsen. Hier zie ik 's morgens ook veel verkeer over de A6 naar Amsterdam rijden, net als over de A2 (Utrecht) en A1 (Amersfoort).  In de meeste auto's zit slechts één persoon.
Een alternatief zou zijn Amsterdam op te heffen of af te sluiten. Het begin is er al met de komst van een GL burgemeester.
Al eind jaren 50 werd tijdens de aanleg van de A4 werd al gezegd dat de weg een veel te lage capaciteit kreeg toebedeeld gezien de toekomstverwachtingen. Er is sindsdien weliswaar veel veranderd aan de weg, maar dat heeft nauwelijks invloed op de doorstroming.