zondag 20 januari 2019

Hondenbeleid Dronten

Dit jaar is de hondenbelasting afgeschaft. Ik heb het ruim 40 jaar al een rare vorm van belasting gevonden. Zelfs wat discriminerend, omdat het geld in de algemene middelen verdween. Hondeneigenaren betalen dus meer belasting.
Hier in Dronten wil men het hondenbeleid gaan herformuleren. Het huidige is verouderd. Als hondenbezitter mogen we meedenken. In mijn beleving denk ik dan gelijk aan de handhaving van de regels. Hier lopen geregeld honden los, die niet onder appel staan. Het is heel vervelend wanneer ik met een aangelijnde Fenna loop en er uit het niets een hond op ons af komt rennen. Ik ken de hond niet en weet dus niet wat zijn gedrag zal zijn. Pas later zie ik dan de eigenaar. Die doet dan net alsof de hond niet van hem / haar is. Tot op heden zijn dat soort mensen niet aanspreekbaar. Ze weigeren hun verantwoordelijkheid te nemen.
Er zijn ook veel eigenaren die de poep van hun hond niet opruimen, daar waar het volgens de regelgeving verplicht is. Dus sta ik tussen al die hopen moeilijk te doen om Fenna's poep wel op te ruimen.
Ik zie soms honden hun behoefte doen in een speeltuin. Zeg er maar niets van. Er zijn ook honden die tegen andermans eigendommen hun poot optillen, terwijl de baas rustig toekijkt. En er zijn ook mensen die hun hondje de deur uitzetten, zodat het zichzelf uitlaat. Vervelend is dan dat zo'n beestje keffend en grommend op alles en iedereen afkomt. Straat en huisnummers zijn mij bekend. Die mensen hebben al eerder waarschuwingen gekregen, maar zijn hardleers. En dan zijn er honden die structureel niet worden uitgelaten. Dus waar doen die beesten hun behoeften? In de tuin! Niet leuk voor de buren.
Kortom, je kunt een heel mooi beleid bedenken, maar wat het ook moge zijn, het val en staat met consequente handhaving. En daar ontbreekt het erg aan. Terwijl veel honden op gezette tijden worden uitgelaten, omdat veel eigenaren werken.