dinsdag 8 januari 2019

Het stormt

Gelukkig komt de harde wind dit keer uit het noordwesten. Het overgrote deel van ons landje wordt tijdelijk wat schoner geblazen. Al krijgen de mensen in de zuidelijke streken nu wat meer vuiligheid over zich heen.
Ik ben door de storm naar Lelystad gereden, om daar nog wat te klussen. Op de zolder met dakkapel heb ik elektriciteit aangelegd, zodat in het plafond van de dakkapel spotjes geplaatst kunnen worden. Het was wat gemier om de flexibele pvc buis tussen twee wanden (met een tussenruimte van 7,5 cm.) door de balken heen te krijgen. Maar een creatieve oplossing leidde tot het gewenste resultaat.
Achter een fitting van een bestaande lamp op zolder, bevond zich een lasdoos waar alle bedrading aanwezig was. Zelfs de aarding.
Vanuit die doos ben ik de nieuwe leiding gaan aanleggen. Ik heb met een speedboor 20 gaten geboord, zodat de pvc buis er doorheen getrokken kon worden. Daarna heb ik het installatiedraad (blauw, bruin en zwart) er doorheen getrokken. De zwarte schakeldraad heb ik later nodig om een aantal van de spotjes met de reeds aanwezige lichtschakelaar te kunnen bedienen. De overige worden via een aparte schakelaar bediend. Als voorlopig eindpunt heb ik een lasdoos in de dakkapel gemonteerd. Niet op het plafond (ik houd de boel liever droog), maar op een dwarsbalkje.
Nu dat klusje geklaard is, kan ik de nieuwe wand gaan opbouwen. Maar eerst ga ik de remleidingen van de camper aansluiten. Dus snel weer door de regen naar huis.