zondag 27 januari 2019

Een klusbedrijf beginnen?


Soms reageren mensen enthousiast op mijn kluswerk met de opmerking, dat ik een klussenbedrijf zou moeten beginnen. Daar heb ik zelf nooit aan gedacht. Ik ben immers geen gediplomeerd timmerman, elektricien, monteur of loodgieter.
Ik ben me er telkens van bewust, dat ik dus een gesjeesde kantoorprik ben, die wat handig denkt te zijn. Vandaar dat ik altijd opensta voor de echte vakman en niet of in mindere mate voor collega-prutsers. Dat is iets waar ik al heel lang opgelet heb. Ook toen ik nog werkte, vroeg ik me af : In hoeverre is iemand bekwaam, ter zake deskundig?
Ik zie in de sociale media en op fora vaak probleemstellingen, waarop met de nodige stelligheid een verkeerd of halfbakken antwoord wordt gegeven. Dat fenomeen zie ik ook in de wereld van de smartphones; zeg maar de blinde en de lamme of de eenoog in het land der blinden.
Interessant is te lezen hoe sommige niet-deskundigen reageren op antwoorden van ter zake deskundigen of vaklui. Uiteraard met de nodige onbeleefdheid. Als iemand al meer dan 15 jaar bij een Fiat dealer als monteur werkzaam is, dan geloof ik de diagnoses en de oplossingen die hij aandraagt als het om technische problemen gaat.
Iemand met een klussenbedrijf zal in mijn beleving dus enigszins allround gediplomeerd moeten zijn. Dat vind ik al een hindernis voor mezelf. Ik onthoud niet zoveel meer. Zonder diploma's / certificaten is iemand net als ik, een handige prutser. Ieder zijn/haar vak. Zelf begin ik niet ergens aan waar ik echt geen verstand van heb. Aan gasinstallaties helemaal niet. Ik bereid me weliswaar goed voor, luister goed naar vaklui en kijk toe / af. Maar dat wil niet zeggen dat ik ook alles zelf doe. In veel gevallen laat ik na een dhz klus toch even de vakman ernaar kijken.