dinsdag 29 januari 2019

Een vruchtbare dag

Nee, ik heb me niet vermenigvuldigd. Ik ben niet zo Bijbelvast en.... mijn gereedschap is buiten gebruik gesteld. Een vrouwelijke arts heeft in de vorige eeuw een paar leidingen bij mij dicht gebrand.
Ik ben dus weer op de zolder bezig geweest. Ik ben begonnen met het aanleggen van de elektra. Met een speedboor heb ik gaten in balken geboord, om de pvc leiding doorheen te voeren. Ik heb de hele mikmak, inclusief verdeeldozen al gemonteerd. Niet definitief, want ik ga de bekabeling nog trekken. Dat is niet zoveel werk, maar dan moet je dus wel het benodigde installatiedraad hebben en dat had ik niet. Ik miste zwart schakeldraad. De bedrading is nodig voor de verlichting (spotjes), een wandcontactdoos en een lichtschakelaar. Vrijdag is weer een dag.
Daarna ben ik onder het raamkozijn aan de slag gegaan. Ik heb daar een raamwerk gemaakt, zodat straks de vensterbanken erop kunnen. Daarvoor heb ik nog een paar haakse steunen nodig van maximaal 18 cm lang. Ik heb de schuin afgezaagde balk gemonteerd. Die mooie rechte balk verraadde wel, dat het dakbeschot niet overal mooi recht afgezaagd was. Maar dat is geen probleem. Ik heb een deel van die rand al volgespoten met isolatieschuim. Ik vergat dat alleen aan onze zoon te vertellen. Dat deed het schuim toen het aan zijn handen bleef plakken. Oeps, bedankt pa!
Toch kreeg ik voor de lunch een broodje kroket! Twee zelfs.
Als laatste activiteit heb ik het expansievat wat opgeschoven. Dat rode ding hing in de weg. Ik kon de laatste plaat van de nieuwe tussenwand zodoende niet monteren. De procedure was eenvoudig. Eerst de stekker van de cv ketel eruit. Daarna het water afgetapt. Gewoon de vulslang aangesloten op de vulopening en het uiteinde in de afvoer gehangen. Kraantje van de vulopening open en dan maar wachten tot de ketel leeg was.
Afgelopen weekend had ik al een nieuw stuk cv pijp op maat gebogen. Ik heb er een bocht naar rechts en vervolgens wat hoger een bocht naar links in geboden met een buigijzer. De pijp was maar 15 mm, dus dat was geen zwaar werk. Wel een precies karweitje. Ik heb het vat met muurbeugel en al verwijderd. Daarna heb ik het nieuwe stuk pijp gemonteerd. Dat zorgde ervoor dat het vat zo'n 5 cm naar recht opschoof. Dat betekende weer dat er nieuwe gaten geboord moesten worden om het vat op te hangen aan de muur. Tja, en toen kwam ik met mijn buigwerk in botsing. Het uiteinde had nog een kleine centimeter verder gebogen moeten worden, zodat het zonder spanning gemonteerd kon worden. Maar ik had geen buigijzer bij me! Gelukkig ben ik een prutser en Willem en heb ik de pijp met een waterpomptang (natuurlijk!) wat gebogen. Ik deed dat met de ogen dicht, want ik kon het zelf niet eens aanzien. Haha!
Het expansievat is verplaatst en het systeem is waterdicht. Terwijl de cv ketel na het vullen (1,5 bar) en het automatisch ontluchten het huis weer opwarmde, heb ik de laatste plaat afgetekend. Daarna ben ik de boel weer gaan opruimen, want thuis wachtten de spruitjes!
Volgende keer de elektra afmaken en de vensterbanken plaatsen. Daarna is het plafond aan de beurt. Het worden gipsplaten met hier en daar gaten voor de spotjes.