zaterdag 19 januari 2019

Scheiden doet leiden


Ja, ik weet het maar dat andere lijden is algemeen bekend. Maar met het leiden, leiding geven aan de nieuwe situaties, hebben velen moeite. Je hebt een deur geopend, of je partner heeft dat gedaan, met erachter allerlei nieuwe situaties. Ook wel bekend als de gevolgen van een echtscheiding.
Dat wordt dus de volgende deur van mouwen opstropen en aan de bak openen. Of die van bij de pakken neerzitten en klagen? Onderdak zoeken, tenzij je niet de eiser bent en de rest van je leven weer op de rails zien te krijgen. Wie financieel bewust geleefd heeft, weet waar nog ruimte is. Alle luxe gaat er als eerste uit. Daaronder valt dus ook de auto. Het openbaar vervoer rijdt ook nog steeds. Alle strikt noodzakelijke uitgaven staan bovenaan inclusief die van het huishouden. Het Nibud heeft mooie rekenvoorbeelden.
Wie tot de scheiding in luxe geleegd heeft, wacht een flinke uitdaging. Wie een gat in de hand heeft, zal dat eerst moeten dichten. Bewust geld uitgeven is een kunst en een uitdaging. Lukraak producten in de winkelwagen gooien is er niet meer bij.
Zelf hebben we geen moeite gekend met het schrappen van overbodige zaken. We zijn al die jaren met beide voetjes op de grond blijven staan. Ja, een vrijstaand huis van drie ton had ook gekund, maar het werd een rijtjes woning van nog geen 75.000 euro. Het werd ook geen grote, dure privé auto en/of dure vakanties. Zeeman en Wibra en soms C&A, de kringloop en anders de Weggeefhoek en uiteraard familie en vrienden en reclamefolders waren ook in beeld. Een kwestie van kiezen en over drempels heen stappen.
Er is, zoals gezegd, ook een deur voor klagen en/of janken. Zeuren over te weinig geld, terwijl je in een grote auto rijdt of geld uitgeeft aan luxe dingen, is onterecht. De broekriem aantrekken, bewust inkopen doen en creatief aan de slag gaan. Zie het als een uitdaging.