vrijdag 25 januari 2019

De HVC soap gaat verder

Donderdag werd het GFT afval opgehaald. Dat verliep zowaar goed. Vrijdag, vandaag, zou HVC de kliko's met het oud papier legen. Maar om 17.45 uur waren de bakken nog vol. Voor alle duidelijkheid :

- Ja, ze stonden op tijd buiten
- Nee, we hebben geen opstelplaats
- Nee, er lag geen ander afval in de kliko's (even gecontroleerd)

Ik stel dit alles maar even, want men heeft hier in Dronten de neiging op voorhand de inwoner / aanbieder de schuld te geven. HVC werkt erg slordig en chaotisch. Er zit totaal geen structuur in de manier van afval ophalen.
Tegen 17.45 uur kwam zowaar de zijlader aangereden. Dit keer weer van een andere kant. Tijd voor een nieuwe planner? Gezien eerdere ervaringen van vergeten kliko's, bleef ik dit keer kijken. Een medewerker zette de kliko's op een rij. Als leek viel mij direct op, dat tussen de kliko's nauwelijks ruimte was opengelaten. En ja hoor, toen de eerste twee kliko's die opgepakt werden, duwde de grijper de derde omver. De inhoud viel deels op de stoep. De chauffeur sloeg die omgestoten kliko over en greep de volgende twee. Dat gebeurde nou niet bepaald met beleid. De manier waarop was nogal wild en lomp. Het viel mij mee, dat de kliko's niet beschadigd werden. Het oppakken van de twee kliko's gebeurde weer met hetzelfde resultaat : de zesde werd omvergegooid. Toen hij de laatste twee had geleegd, wilde meneer wegrijden. Ik ging ter hoogte van de cabine staan en gebaarde dat hij nog twee (omgestoten) kliko's moest legen. In eerste instantie reageerde de chauffeur met een gebaar van 'wegwezen!'. Maar ik gaf daar geen gevolg aan. Gelukkig kwam een andere bewoner erbij. De chauffeur stopte alsnog en drukte een paar keer op de claxon. Zijn collega liep namelijk al verderop in de straat kliko's klaar te zetten.
Samen met de buurtbewoner heb ik de omgestoten kliko's weer overeind gezet en het papier van de stoep opgeraapt en weer in de kliko's gedaan. Intussen reed de wagen een stukje achteruit. De beide kliko's werden alsnog geleegd.
Al met al een stel chagrijnige HVC'ers die op een ongeïnteresseerde, slordige manier hun werk aan het doen waren.