maandag 14 januari 2019

Belangrijke momenten

Tijdens het werken in / met groepen lette ik telkens op twee voor mij zeer belangrijke momenten. Het ene moment was wanneer medewerkers mij in vertrouwen namen over privé zaken. Het andere was het moment, waarop medewerkers opmerkingen maakten in de geest van '...jij hebt ook een luizenbaan hè, Willem..'.
Het eerste moment betekende voor mij, dat ik hun vertrouwen had gewonnen / verdiend. Dat deed ik door goed naar hen te luisteren en hen te faciliteren en te doen wat ik hen beloofd heb. Ik stelde me ook op als eindverantwoordelijke. Ik heb nooit naar een medewerker gewezen als er iets fout gegaan was. Dat was immers mijn pakkie an.
Het tweede moment, 'jij hebt een luizenbaan', betekende dat alles op rolletjes verloopt. De mensen zijn druk bezig en ik doe voor hen ogenschijnlijk niets. Ik kon weliswaar veel en vaak delegeren, maar ik had mijn ogen en oren wijd openstaan (vinger aan de pols) en was vaak bezig met denkwerk voor de nabije toekomst en het voorkomen van vertragingen.
Een paar keer heb ik d.m.v. een presentatie medewerkers uitgelegd wat ik zelf doe en/of gedaan heb. Een goede voorbereiding is immers meer dan het halve werk. De keren dat ik uitleg gaf, waren alle op verzoek van nieuws- / leergierige medewerkers. Ik heb zoiets nooit ervaren als verantwoording afleggen en vond het delen van kennis en ervaring enkel leuk. Er waren ook medewerkers die van mening waren, dat ze mijn werk ook best konden doen. Die mochten tijdens mijn vakanties / afwezigheid hun kunsten vertonen. Geen van hen ambieerde daarna nog mijn baan als projectmanager. Haha!