dinsdag 28 maart 2023

Zwart en wit

Als ik mezelf de vraag stel hoe ik mezelf zie, dan zie ik me primair als mens. Daarna (wat aarzelend) als Nederlander van mannelijke kunnen en als iemand die zijn steentje bijdraagt aan de maatschappij. Met mijn uiterlijk ben ik enkel 's morgens in de badkamer bezig.
Als iemand zegt ontslagen te zijn, dan wordt er in het algemeen gereageerd in de zin van : 'Jammer, op naar een nieuwe baan. Succes!'.
Als iemand zegt : Ik ben zwart of bruin en ontslagen.', dan is het opeens discriminatie en racisme. Ik vind dat zodra de huidskleur vermeld wordt, men aanstuurt op discriminatie en racisme. Veel niet-blanke mensen doen dat, om hun eigen verzaken / fouten te verbloemen. Je wilt niet weten hoe vaak ik in andere gevallen de reactie "Zeker omdat ik zwart ben" heb moeten aanhoren. Bedoeld om toch weer even de gesprekspartner richting racisme en discriminatie te sturen. Als een zwarte een  blanke mishandelt of zelfs doodt, dan schijnt het heel gewoon te zijn. Net zoals wanneer zwarten onder elkaar elkaar afmaken. Alsof men daarmee wil zeggen : Zo zijn mensen met een Afrikaanse achtergrond nu eenmaal.
Andersom, als er een blank iemand bij betrokken is, is altijd sprake van racisme en discriminatie. Hetzelfde geldt voor de zogenaamde blanke overheersing (white supremacy) . Als ik zo'n klager naar voorbeelden vraag, blijft het stil. Het zit hen tussen de oren. Of misschien zelfs in de genen. In mijn beleving heeft die spookgedachte te maken met afgunst en luiheid of een genetisch minderwaardigheidscomplex  ten opzichte van hen die een gewoon leven leiden met werken en/of succes. White supremacy is voor mij iets wat tussen de oren van de niet-blanken zit. 
Als een politicus wordt vermoord is het een aanslag tegen de democratie. Ook al werd ie doodgeschoten vanwege een privé kwestie of tijdens een ordinaire ruzie over een auto.  Als een homo in elkaar geslagen wordt vanwege een ruzie om iets, dan betreft het homofobie. Ach, mensen geven graag een draai aan gebeurtenissen om anderen een slecht gevoel te geven of op te jutten. Of om hun eigen vooroordelen bevestigd te krijgen.
Nu ik dit zo schrijf zou ik als niet-blanke moeten denken: "Zou die racistische door blanken geïmporteerde azobé paal echt op mijn hoofd gevallen zijn, omdat ik zwart / bruin ben?" 😂