zaterdag 18 maart 2023

Aansprakelijk gesteld

Toen de oudste twee van onze kinderen nog op de basisschool zaten, zijn ze een keer door een herdershond aangevallen. Ik heb toen de eigenaar via een aangetekende brief verantwoordelijk gesteld voor alle kosten die zouden voortvloeien uit de aanval. De hond was uit z'n zinnen geraakt vanwege de sneeuw en sneeuwballen gooiende kinderen.
In de brief heb ik expliciet gesteld, dat hij ook verantwoordelijk gehouden wordt voor mogelijke schade in de toekomst, die te herleiden is tot de gebeurtenis. Gelukkig hebben beiden afgezien van de eerder geconstateerde schade later geen vervolgschade ondervonden.
Ik schrijf dit, omdat bij een hond hier in de buurt verlammingsverschijnselen optraden. De diagnose was een hernia. Het beestje is inmiddels geopereerd en gaat hopelijk herstellen. De hond is eind vorig jaar ook door de mastiff aangevallen. De mastiff had de teckel bij z'n rug beet en zwaaide met zijn kop heen en weer. De eigenaar wilde er toen geen zaak van maken en heeft de eigenaresse van de mastiff dus niet schriftelijk verantwoordelijk willen stellen. Er zijn toen ook geen foto's van de hond zijn rug gemaakt. De kosten voor de medische behandelingen inclusief de operatie bedragen inmiddels een paar duizend euro. Al weet ik natuurlijk niet in hoeverre de hernia het gevolg is van de aanval.