maandag 27 maart 2023

Internationaal

Hier wonen afgezien van Nederlanders en Hollanders (huh?) ook wat Indo's, Libanezen, Syriërs, Polen, Roemenen, Marokkanen (voor de overlast denk ik), een Russische, een Engelse, een Joegoslavische en van tijd tot tijd Oekraïners. O ja, en ook een gevluchte Limburger. 😂
Het is interessant een en ander van hen en hun achtergrond te mogen aanhoren. Al vind ik wel, dat de concentratie van niet-Nederlanders in onze omgeving z'n grenzen bereikt heeft. Gisteren kregen wij weer een bordje met een soort Arabische nasi. Dit keer met gehakt van lamsvlees en geen linzen, maar doperwten. Het leek erg veel op het vorige bord met rijst, waar ik zelf al in gedachte wat gehakt of kipfilet bij filosofeerde. Ik denk dat de vrijgevigheid te maken heeft met de hulp die wij dat gezin vorig jaar verleend hebben. Ze hebben o.a. ook fietsen voor de kinderen van ons gekregen.
Tijdens het uitlaten van Fenna ontmoeten wij veel andere hondeneigenaren. Onder hen bevinden zich met name mensen uit Oost Europa. De Arabische mensen heb ik nooit met een hond gezien. Dat zit daar nu eenmaal in de cultuur / het geloof opgesloten. En toch, ze lopen ook niet met een geit of schaap buiten. Honden zijn net als varkens in de Arabische cultuur onrein. Aziaten denken heel anders over die beesten. Die vinden zij om op te vreten.
Onlangs raakte ik in gesprek met een Poolse. Ze stond met haar hondje bij ons hekje. Het beestje stond daar doodstil voor zich uit te staren. Iets wat Fenna de laatste tijd ook doet. Alsof ze even de wereld kwijt is. Ik kwam net op de fiets weer thuis. We hadden elkaar al eerder een paar keer kort gesproken. Toen ging het over honden.
Dit keer ging het gesprek flink dieper. Ik vroeg naar haar achtergrond en stelde wat open vragen. Ze was erg spraakzaam (spreekt en begrijpt heel goed onze taal) en goed geïnformeerd over allerlei zaken. Ze woont sinds begin jaren 90 in ons land. In een eventueel volgend gesprek zou ik van haar wat meer willen weten over de Poolse geschiedenis. Niet zoals op het www beschreven staat, maar meer vanuit haar persoonlijke beleving. Ik ben ook benieuwd naar de verschillen tussen wonen en leven in Polen en hier. Ze vond dat ik vrij goed op de hoogte ben van de Oost Europese cultuur en geschiedenis. Zelf vind ik het meevallen. Afgezien van WO2 weet ik alleen nog van Lech Walesa en zijn Solidariteit en Gdansk.