vrijdag 10 maart 2023

Geen eieren

made in China??
De eieren waren op! Huh?? Ik vroeg aan de boerin, hoe dat kwam. Zegt ze dat de meeste kippen trans geworden zijn. "Oké", zei ik, "dus dat wordt een omelet zonder ei."
Even serieus : wij kopen geen eieren meer in de super, maar direct bij de boer. Die in de super komen wellicht uit Oekraïne, waar ze nog legbatterijen gebruiken en niet zo nauw zijn wat het milieu betreft. De vraag is ook wat die kippen daar te vreten krijgen.
Conform de mij bekende VOC mentaliteit, zullen die eieren hier in menige supermarkt vast in typisch Nederlandse dozen gepresenteerd worden. Gezien de corruptie zullen het lege doppen en/of halve eieren zijn. Al zou ik met de laatste normaal gesproken tevreden moeten zijn. Maar dat gaat voor Oekraïense eieren niet op.  Trouwens, ik wil de oorlog daar met geen cent steunen. Ook dus niet de industrie. Hadden ze maar niet voor zo'n clown moeten kiezen. Die clown heeft het grootste verkiezingsbedrog gepleegd dat de wereld kent : oorlog voeren met de kiezers als slachtoffers.
Nee, wij kopen de eieren bij de boer. Veel goedkoper, zonder veel dierenleed, met gecontroleerd beheer (gezondheid en voer)  en zeker voor een goed doel; de boer moet blijven. Naast onze portemonnee vaart ook het milieu er wel bij. Het transport op de fiets van de boer naar huis is toch erg milieuvriendelijk? Het transport van Oekraïne naar hier (vliegtuig en vrachtwagen) maakt de geïmporteerde eieren nog vuiler dan ze al zijn.