dinsdag 21 maart 2023

Promotie?

Afgelopen zondag zag ik in het programma van Studio Sport Ajax verliezen van Feijenoord. 's Morgens zei ik tegen Sonja : "Als Feijenoord gewoon speelt en Ajax eens flink z'n best doet, wordt het een gelijkspel." Helaas voor de Amsterdammers speelden de Rotterdammers met opgestroopte mouwen. Zelf speelden ze als kippen zonder koppen. Dus verloor Ajax.
Wat ik niet zo goed begrijp is de benoeming van de trainer van Ajax. Heitinga heeft voorheen Jong Ajax getraind. Wie het voetbal uit de Keuken Kampioen divisie volgt, weet van de prestaties van dat elftal onder Heitinga : matig. Het elftal bungelt inmiddels onderaan. Vandaar dat ik de keus geen goede vind.
Neem nou Julian Nagelsmann. Hij presteerde bij lagere elftallen van Hoffenheim erg goed. Vanwege zijn prestaties als trainer, schoof hij geleidelijk omhoog en trainde op zeer jonge leeftijd (28 jaar) het eerste. Een kwestie van promoties op basis van prestaties. Net zoals mijn eigen loopbaan.
Nagelsmann is via RB Leipzig (ook succesvol) nu trainer van Bayern München. Ook met die club doet Nagelsmann het erg goed.
In ons landje is het de gewoonte te denken, dat een goede voetballer ook een goede trainer zal zijn. Maar helaas laten veel goede voetballers zien, dat voetballen iets heel anders is dan trainen. Het Vitesse van Cocu bungelt ook in de onderste regionen. Andere bekende, goede voetballers maken als trainer niet bepaald furore. Erik ten Hag is hierop een uitzondering, net zoals trainers als Van Gaal, Advocaat, Hiddink enz..
Een goede trainer is duur. Maar als het goed is, verdient hij zijn salaris dubbel en dwars terug. Net zoals de voetballers zouden moeten doen. Wie dat niet doet, verliest. Aan het spel is af te lezen of het elftal een goede trainer heeft. Veel spelers gedragen zich laks en onprofessioneel, wat vooral bij balbezit en -verlies te zien is. Ergens ook begrijpelijk, want met zoveel geld op zak is het lastig voetballen.