dinsdag 28 maart 2023

Een tuinafscheiding plaatsen

Nu de oude schutting vervangen is (nog een paal inkorten en een kapje plaatsen), mocht ik voor dezelfde mevrouw een stukje erfafscheiding plaatsen aan de voorzijde van de woning. Alle materialen heeft ze al staan. Het enige lastige is dat de grond ter plaatse bestraat is met grindtegels van 40x60. Ze zijn vrij strak tegen elkaar gelegd. Om de benodigde palen te kunnen slaan, moeten in drie tegels uitsparingen gemaakt worden. Ik kan de betreffende tegels aftekenen voor wat betreft de gaten en ze daarna meenemen. Dan kan ik ze thuis op mijn gemak slijpen. Ik heb de bewoonster gewezen op het risico van breuk. Maar dat wilde ze wel nemen, want zo zei ze : "Die tegels zijn al zo oud."
Het hekwerkje wordt niet hoger dan 1 meter en zo'n 5 meter lang (van woning tot de straatkant) en komt haaks op de voorgevel te staan. Moeilijkheidsfactor : de grond daar loopt naar de straat schuin af. De bovenkant van het hekwerk moet waterpas zijn. Ze mocht van mij kiezen tussen een rechte onderkant (met aan de straatkant veel ruimte onder het hekwerk) of een schuin aflopend hekwerk aan de onderkant. Ze koos voor de laatste oplossing. Dat betekent, dat het paneel bij de woning aan de onderzijde schuin afgezaagd moest worden. Om het verloop naar de straat op te vangen.
Ik maakte eerst een proefopstelling, om te zien of de bedachte en gekozen oplossing correct is. Toen kon ik gelijk ook zien welke tegels een opening moeten krijgen voor een paal. En hoeveel er van het eerste paneel schuin afgezaagd moest worden. Rest mij nog de tegels uitzagen. Maar eerst een kop thee.