vrijdag 24 maart 2023

Afrika

Nederland (natuurlijk!) roept Uganda op de anti-homo wet te schrappen. Dat deed de VN trouwens al, maar Nederland voelt zich weer geroepen om het beste kindje van de klas te willen zijn. Zo'n oproep heeft weinig zin. Wie een beetje de ontwikkelingen van het continent Afrika volgt, weet dat er steeds meer een aversie is tegen alles wat het Westen is en vertegenwoordigt. Afrika heeft het westen grotendeels van het continent geschopt en gekozen voor China en Rusland. Die keuze is gebaseerd op de verwachting, dat deze landen wel een maatschappelijke bijdrage zullen leveren. De westerse landen hebben Afrika enkel geplunderd. Het continent zit vol bodemschatten en heeft potentie veel te kunnen produceren.
De verlegde aandacht en het afbouwen van de relaties met het Westen, kent ook risico's. Het kan zijn dat Amerika en de EU hun Koude Oorlog gaan verleggen naar Afrika.
Interessant is te zien, dat het Westen plots andere aandacht heeft voor Afrika. Die verandering is veroorzaakt door de komst van China en Rusland. Amerika is als de dood voor China. Niet omwille van militaire maar vanwege de economische macht van de Chinezen. Daar gaat het de Amerikanen primair om.
Uganda doet in eigen land gewoon wat het daar zelf wil. Net zoals veel andere landen dat doen en dat graag zo willen houden. Hopelijk zal Uganda naar Wopke Hoekstra reageren met de opmerking : "Ga eerst maar de ellende in je eigen land oplossen en begin eens met de Toeslagenaffaire!"