vrijdag 31 maart 2023

Vrijdagochtend

Het is weer zover. Het is de laatste vrijdag van de maand. Afgezien van de bekende gratis koffietafel op de vrijdagochtend, is er nog een extraatje : soep! Vaak wordt de soort soep bepaald door de gasten. De afgelopen maanden was de erwtensoep favoriet. Voor mensen die de soep niet lusten is het alternatief tomatensoep. Naast de soep worden ook stokbrood en kruidenboter geserveerd.
De voorbereidingen beginnen al een dag eerder. Dus gisteren heeft Sonja de kippensoep gemaakt. Een andere vrijwilliger zorgt voor de tomatensoep. Sonja maakt altijd de 'hoofdsoep'. 
Als mankracht ontbreekt, ga ik mee. Dan help ik met het tevoorschijn halen van de stoelen en het klaarzetten van het meubilair. Zo ontstaat dan een lange tafel met aan weerszijde stoelen. Daarna kunnen de anderen de tafels dekken.
Rond 11 uur begint het met de wekelijkse koffietafel. Men kan ook thee krijgen. Op de tafels staan niet alleen de melk en de suiker, maar ook schaaltjes met koek of cake. Op deze laatste vrijdag van Maart gaat men rond het middaguur over op de kippensoep. De gasten, gemiddeld zo'n 20 mensen, kunnen gewoon aan tafel blijven zitten kletsen, want de vrijwilligers treden dan ook op als serveersters.
Als het nodig is, dan help ik aan het eind van het gebeuren weer met het opruimen van het meubilair.
Het is een vrije inloop, de koffie, thee en soep zijn gratis. Maar er staan ook potjes voor een donatie. Tot op heden kan dankzij de donaties het geheel draaiend gehouden worden.
Als de boel later weer opgeruimd is, wacht ons thuis nog de eindafhandeling. Die houdt in : afwassen, opruimen en de boekhouding (uitgaven en vrijwillige bijdragen) op orde brengen