maandag 27 maart 2023

Basisvaardigheden in het slop

In Den Haag begint men het eindelijk ook te merken; de basisvaardigheden zoals lezen, schrijven, taalgebruik en rekenen zijn matig tot slecht. Logisch, want het onderwijzend personeel is over het algemeen ook laag geschoold. Wie onderwijzer wil worden in het basisonderwijs, krijgt als leerstof een herhaling van dat onderwijs. Dus dat schiet niet op. 
Docenten zijn veel te veel bezig met het verspreiden van hun persoonlijke interesses en visies in plaats van het creëren van goede basiskennis bij de leerlingen. De opmaat is naar beneden bijgesteld, dus stromen die domme kids gewoon door naar het vervolgonderwijs. Ook daar is de opmaat verlaagd. Het coronabeleid heeft ook gelid tot duizenden corona-diploma's.
Bij menige kassa breekt paniek uit, als het op hoofdrekenen aankomt. Ik haal veel info van het internet. Op fora is het constant schrikken van het erbarmelijk taalgebruik. De eigen taal verzuipt en heeft plaats gemaakt voor Engels. Niet dat men daar dan wel goed in is, want ook met dan hoor en lees ik veel steenkolenengels. Ook veel politici hanteren de steenkolen versie. Ik hoor ze al roepen : "Man, make that the cat wise!" En toch is het zo, mensen.