woensdag 1 maart 2023

Van het oostfront

Finland bouwt een hek op de grens met Rusland. Is dat bedoeld om Russische vluchtelingen te weren? Zo'n hek heeft militair defensief gezien geen enkele waarde.
Bij onze ooster buren neemt de sympathie voor de Oekraïense vluchtelingen af. Het heeft direct te maken met de voorkeursbehandeling en het feit dat de oorlog in Oekraïne het leven ook in Duitsland alsmaar duurder maakt. De 'opstandige' Duitsers wijzen naar de politiek van Zelensky als schuldige.
In het oosten van Oekraïne heeft het Russische leger het heft in handen. De Oekraïense strijdkrachten staan voor een zo goed als verloren zaak wat de heroveringen betreft.
Dat de politiek van het Westen alsmaar minder aanslaat, blijkt uit een onderzoek. Britse deskundigen van Counter Punch vroegen zich af in hoeverre andere landen tegenover Rusland en China staan. Per saldo is 2/3 van de wereld het oneens met de politiek van het Westen. Het is een verrassing (en schok) te zien, dat uit het onderzoek in ruim 130 landen zo'n 70% van de respondenten geen moeite heeft met China en zo'n 65% ook niet met Rusland.
Tijdens het bliksembezoek van Joe Biden aan Zelensky, liet de clown even op het juiste moment het luchtalarm afgaan. Het was dermate opvallend en gemaakt, dat zelfs de Amerikaanse nieuwszender CNN erover viel.
Opvallend is ook dat iemand als Elon Musk zich als pro-Rusland profileert. Musk had eerder een vredesplan gemaakt voor beide strijdende landen. Zelensky was daar boos over. Musk heeft Oekraïne het gebruik van zijn Starlink communicatiesatelliet opgezegd. Oekraïne gebruikte de satelliet (t.b.v. internetverbinding) voor de inzet van drones tegen het Russisch leger. Musk wil per definitie niet meewerken aan militaire operaties. Zelensky wil geen vrede, maar de NAVO in zijn oorlog betrekken.