woensdag 8 maart 2023

Even op een rijtje

 De meeste mensen springen pardoes in de kakofonie rond de oorlog in Oekraïne. Vanwege de diep gewortelde anti-Rusland propaganda wordt enkel dat land als boosdoener beschouwd. Wie de geschiedenis van Oekraïne en Rusland een beetje kent, ziet iets wat heel anders is.
Na de val van de Sovjet Unie, scheidde ook Oekraïne zich af. Het kreeg een gekozen (!) eigen regering, die pro Rusland was. Natuurlijk was Rusland niet blij met de scheiding. Al was het maar vanwege het graan en de militair strategische plaatsen, zoals aan de Zwarte Zee. Rusland zou tot 2041 gebruik mogen blijven maken van de belangrijke havenstad Sebastopol op het Krim schiereiland. Daar lag de Zwarte Zee vloot van Rusland gestationeerd. Die overeenkomst werd na de val van de SU gesloten.
In 2014 werd de toenmalig gekozen pro-Rusland regering met hulp van het Westen (Amerika en EU) omvergeworpen. Niet heel Oekraïne stond achter de omslag. Referenda gaven als resultaten, dat vooral de oostelijke provincies en de Krim zich liever weer bij Rusland wilden aansluiten.
Na de revolutie begon Kiev het oosten te bombarderen en te beschieten. Russisch sprekende inwoners werden belaagd en opgejaagd.
Om de rust en vrede te bewaren en Rusland gerust te stellen vanwege de oprukkende NAVO, sloot Oekraïne in aanwezigheid van Amerikaanse, NAVO en EU vertegenwoordigers met Rusland in Minsk een akkoord. Rusland wist niet dat het akkoord van 2015 fake was. Het Akkoord van Minsk was louter bedoeld om Oekraïne de tijd te geven zich militair op te bouwen en zowel de Krim als de oostelijke provincies van pro Russen te ontdoen. Tussen 2014 en 2022 zijn daar duizenden slachtoffers (waaronder veel burgers) gevallen vanwege de aanvallen door Kiev. Al die tijd zweeg het Westen daarover.
De wens van Oekraïne om ook lid te worden van de NAVO, dat Kiev zich niet wilde houden aan de Akkoorden van Minsk , het negeren van de uitkomsten van de referenda en de manier waarop de MH17 crash afgehandeld werd, leidde uiteindelijk tot de Speciale Operatie.
Het geheel past fraai in het beleid van het Pentagon, dat primair gericht is op de vernietiging van Rusland (en China en Noord Korea). Alleen willen de Amerikanen liever niet de eigen handen vuil maken.
Ook nu weer lees ik een wending in het politiek correcte nieuws. Het opblazen van de gaspijpleidingen van Nord Stream wordt nu onder het oorlogsgeweld geschoven. Beweerd wordt, dat Oekraïne de dader zou zijn. Oekraïne ontkent stellig. Eerdere onderzoeken wezen naar met name Amerika. Joe Biden liet zijn eerder geuite dreigementen uitvoeren. Om die reden werden de resultaten van het onderzoek afgeschermd en de lekkende (Scandinavische) journalisten op-/ aangepakt. Er zal achter de schermen wel weer hard gewerkt worden om de nieuwe bewering te staven met fotoshop enz.